Agrisol rolul potasiului

Rolul potasiului in agricultura

Pentru a se obtine o cultura de calitate si o productie cat mai buna la final de sezon, plantele au nevoie de o ingrijire speciala. Ingrijirea in cazul culturilor agricole inseamna asigurarea unei nutritii excelente pentru fiecare planta si a unei fertilizari cat mai bine realizate.

Unul dintre elementele chimice care pot ajuta planta sa se dezvolte normal si sa ajunga la maturitate este potasiul (K).
Daca ne dorim productii vegetale de calitate si in cantitati cat mai mari, potasiul se poate dovedi un aliat de nadejde. Mentine si sporeste fertilitatea solurilor si asigura obtinerea de recolte mai mari si stabile, pe termen lung. In prezenta sa, functiile de crestere ale azotului (N) se echilibreaza rapid. Plantele au o dezvoltare echilibrata de fiecare data.
De asemenea, potasiul are un rol important in sinteza si depunerea glucidelor. El echilibreaza reducerea nitratilor si sinteza proteinelor.

Rezistenta la cadere si frangere, la ger, la boli si la daunatori

Pe de alta parte, am vazut ca seceta pedologica afecteaza tot mai mult culturile. Asa ca acelasi potasiu se poate dovedi foarte util pentru economia apei in planta. Regimul hidric este reglat, activitatea stomatelor e tinuta sub control, celulele vegetale isi mentin turgescenta si permeabilitatea. Si cand avem o economie a apei in planta avem si culturi care rezista mai bine la seceta.
Rezistenta se manifesta si la cadere si frangere, la ger sau la boli, daunatori specifici. Iata alte patrui efecte benefice ale potasiului aplicat culturilor.

1. Activarea sistemelor enzimatice2. Influentarea sintezelor organice din plante,
3. Intensificarea activitatii fotosintetice
4. Eliminarea din protoplasti a substantelor asimilate.

O recolta mai buna

Prin utilizarea potasiului calitatea recoltei este mai buna, culoarea, aroma, gustul sunt influentate direct de prezenta unor cantitati suficiente in soluri. Existenta potasiului in sol este cu atat mai importanta cu cat asa numitele culturi tehnice, cartof, sfecla de zahar, tutun, floarea soarelui si legumele, vita de vie, pomii fructiferi, cais, cires, piersic consuma foarte mult din acest element chimic in decursul a 12 luni.
Solurile sarace in potasiu au nevoie de el, cele care nu au un continut normal de argila, cele acide. Nu trebuie sa uitam nici de solurile cernoziomice, care uneori au si ele nevoie de potasiu chiar daca avem o cantitate relativ mare de potasiu pe un anumit teren. Nevoia de potasiu in sol creste cand avem cantitati mari de azot si fosfor deja prezente in el.